Qui sotto voglio elencare i link ai forum di discussione sparsi qua e là in tutto il mondo.
La fonte è l'ottimo Caffezine (cliccate qui) .
Ma cos'è un forum?
Wikipedia ci regala un'ottima spiegazione:
Una comunità virtuale si sviluppa spesso intorno ai forum, nel quale scrivono utenti abituali con interessi comuni. I forum vengono utilizzati anche come strumento di assistenza online e all'interno di aziende per mettere in comunicazione i dipendenti e permettere loro di reperire informazioni.
Ci si riferisce comunemente ai forum anche con termini e locuzioni in lingua inglese come: board, message board, bulletin board oppure "gruppi di discussione", "bacheche" e altri.
Molti forum richiedono la registrazione dell'utente prima di poter inviare messaggi e in alcuni casi anche per poterli leggere. Diversamente dalla chat, che è uno strumento di comunicazione sincrono, ovvero nel quale la comunicazione avviene nello stesso momento, il forum è asincrono, in quanto la scrittura e la risposta può avvenire in momenti diversi.
Bene...
Cerchiamo assieme quanti forum di discussione abbiamo in Italia, la patria dell'espresso, della Moka, della Napoletana, delle torrefazioni, dei produttori di macchine da bar....
Nessuno.
Zero.
Il nulla.
In questi ultimi anni ho ridotto di molto i miei interventi in Australia ed in USA, proprio per l'imbarazzo che provavo nel vedere l'enorme sviluppo culturale e l'entusiasmo dei partecipanti, dalla tostatura al restauro delle macchine, fino alla ricerca dell'espresso perfetto.
Qui da noi, nel Bel Paese, siamo rimasti al Medioevo:
conoscenze frammentarie, segreti di pulcinella, invidie di "campanile".
Senza la Cultura del Caffè non si crea un consumo consapevole.
Senza la Cultura del Caffè le persone non spendono 1000 o 2000 euro per una macchina,
e non comprendono la differenza tra un Vero Caffè e certa spazzatura che qualcuno vende anche a caro prezzo.
Non si crea un Movimento rimanendo nella propria "zona di confort".
Io scrivo un Blog.
E spero di aver illuminato la strada.
Ma per avviare un forum ci vogliono risorse, (piccoli) investimenti e lungimiranza.
- The Barista Underground (ZA)
- Coffee news & talk from South Africa
- Barista Spot International (MX)
- Social network for baristas
- CoffeeChat.org (US)
- Coffeed.com Forum (US)
- The barista discussion board – coffee, freshly roasted, ground, brewed, and tasted
- Coffee Forums (UK)
- The UK’s premier Coffee Forums – Barista Skills for the home enthusiast
- Coffee Discussion Forums (US)
- Coffee Forum & Reviews (US)
- General coffee forum and review community. With forums and reviews on every coffee topic like equipment, beans, roasting, espresso, drip and more
- CoffeeGeek (CA)
- Opinion, Reviews, and forums
- CoffeeSnobs (AU)
- Focus on home roasting, green coffee beans, and espresso
- Coffeetime (US)
- Green bean coffee talk
- Expresso Forum (FR)
- Le forum des passionnés de café expresso sous tous ses aspects : Choix, Torrefaction, Technique, Machine
- Home-Barista.com (US)
- Dedicated to the Home Espresso Enthusiast
- Kaffee-Netz (DE)
- Die Community rund um das Thema Kaffee
- Koffiepraat (NL)
- Dutch forum for coffee nuts, pros & baristas
- PlanetCafe (FR)
- Site consacré a la préparation de cafe espresso, des machines a cafe, des moulins a cafe
- RiktigtKaffe (SE)
- Kaffe hemma och borta. RiktigtKaffe.se visar vägen! Sveriges kaffeforum!
- ThuisBarista (NL)
- Dutch espresso coffee forum
- Too Much Coffee (UK)
- The European coffee forum
- Vacuum coffee pot collector forum
- Yahoo group for people interested in vintage and modern vacuum coffee makers
My dear Lucio, If i may give my point of view: 1) I think the awareness to "something" better increases when the overall level or relation Quality/Price around you is low. (In any italian bar, when you asked for an espresso, you get an espresso... that's not the case in Paris, London... or Vienna and maybe somewhere else in the world. And it will cost you 1€ not 2,40). 2) The lobbying is huge... Businesses move where money can be made. The fact that Japan has more 3 Star michelin restaurants than France doesn't mean french cuisine is dead... it just mean they are more people ready to pay huge money for a good meal. One of the Forums you quoted above is nothing else than a commercial website dressed as a public discussion forum. You get forwarded nearly immediately to a company... and your critics get deleted by senior members who are themselves part of the industry. *** Maybe italians don't need a forum because they know where to get a good espresso.
RispondiEliminaDear Mik,
Eliminayour opinion is always welcome.
If you don't know the english language and you wanna know something more than the usual crap... there is nothing.
The few you can find is however sponsored. This is normal.
On Coffee Geek and Home Barista the level of the posts are really high. Yes, you'll drink a 1 euro espresso here, but in very few bar you have a good one.
The problem is that very few drinkers can recognize if their coffee is good or no.
Wine should teach!
You have experienced the single origin: will you ever get back to poor nasty shitty blends?
I can accept the sponsor: they invest money and they want a feedback:
I feel sorry if in France they are not so politically correct. :-)
Haha! No problem with Businesses making business... but with the ones who fool their customers!!! Interesting post as usual! I'll sponsor you with my friendship! Bless you and your Blog, Mik
RispondiEliminaLucio:
RispondiEliminaAutomated traduzione in italiano dall'inglese: Questo è un argomento molto buona. Io sono un manifesto regolare Home-Barista.com e ha incontrato Lucio lì. La sfida sarà come avere il tuo forum riflettono la conoscenza del caffè che è già nella vostra cultura, nelle sue ossa. Qual è il meglio del meglio che esiste già in Italia? Ciò che va oltre la media? Quali sono i bar migliori? Quali sono quelli che sono un luogo comune e media? Chi sono i tuoi migliori torrefattori ei vostri torrefattori di tutti i giorni medi? Che sperimenta il caffè come una cucina raffinata? Come è cultura del caffè italiano diffuso in tutto il mondo e che è al di fuori di innovare l'Italia in un modo che può essere portato a casa?
Gary
aka drgary on Home-Barista.com
Original text in English: This is a very good topic. I am a regular poster on Home-Barista.com and met Lucio there. Your challenge will be how to have your forum reflect the coffee knowledge that is already in your culture, in its very bones. What is the best of the best that already exists in Italy? What goes beyond the average? Which are the very best coffee bars? Which are the ones that are a commonplace and average? Who are your finest roasters and your everyday average roasters? Who experiments with coffee as fine cuisine? How has Italian coffee culture spread throughout the world and who is innovating outside of Italy in a way that can be brought back home?
Dear Gary,
Eliminain Triest, my hometown, there is an old saying.. "no se pol" which mean "it can't be done".
For every good or smart idea the "automatic answer" will be "no se pol".
You share your knowledge and experience.
Mik shares his knowledge and experience.
So do I.
This is NORMAL for us.
But not for some italians.
Everywhere is a microcosm, from where everyone can judge without being judged.
Your suggestions are great, and they will work as soon as someone will think to break unwritten rules.
Talking about innovation Mr. Seeman, has anyone experimented with sparkling coffee yet? I wonder how it would taste. Mik
RispondiEliminaI cannot resist... try some sparkling water in your Bacchi :-) or get a Melitta filter system and use a boiled sparkling water in a pressure cooker (to keep some carbon dioxide inside. :-)))
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